duminică, 28 februarie 2016

locurile pe care le poti vizita la Orheiul Vechi!


 Cele mai frumoase locurii ale ''Complexului Istoric Cultural Orheiul Vechi"




Mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi reprezintă un ansamblu de vestigii rupestre localizate în stâncile de calcar sarmațian de pe valearâului Răut, pe teritoriul Republicii Moldova în arealul localitățilorTrebujeni și Butuceni din raionul Orhei.





Orheiul Vechi este un complex istoric și arheologic. Acesta este situat la 60 km nord-est de capitala noastră pe rîul Răut. Pe acest loc au fost descoperit urme de diferite civilizații. În secolele VI - I pînă la era noastră în Orheiul Vechi se asfla cetatea geto - dacică, iar în a doua jumătate a secolului al XIV-lea a fost așezarea Hoardei de Aur Şehr-al-Djedid sau - Ianghi Şehr. Din sec. al XIV-lea în acest loc au fost mănăstiri ortodoxe și abia mai târziu, undeva în secolele XV-XVII a apărut orașul moldovenesc Orhei. Domnitorul Moldovei, Vasile Lupu a mutat orașul 18 km mai la nord de locul Orheiului de azi, aproximativ la mijlocul secolului al XVI-lea .








Perioada Republicii Moldova începe cu anii 60 ai secolului al XIV-lea şi a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Şehr al-Djedid a fost distrus la sfîrșitul anilor '60 ai secolului al XIV-lea. Locuitori moldoveni apar aici aproximativ în anii 20-e din secolul al XV-lea. Orașul este în creştere şi, datorită fortificației sale, capătă o importanţă strategică. Din partea de vest  Orheiul este întărit cu două rînduri de fortificaţii iar de către rîu este protejat de malurile abrupte ale rîului. Astfel, inelulprotejează ferm fortifaţiile oraşului.




 Drumul spre Orheiul Vechi străbate mijlocul unei cetăți din piatră. Astăzi putem observa doar zidurile care au stat la baza construcției, despre care se spune că a fost curtea unui feudal tătaro-mongol



Baea turceasca Orheiul Vechi!

Cetatea din piatră peste o cetățuie din pământ



https://www.youtube.com/watch?v=3omQy6NTH-w









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu